Hanti-világ a XXI. század küszöbén

Hantik világa

Talán kevesen vannak, akiknek minden vágyuk, hogy Szibériában tölthessék a nyarukat, de még ennél is kevesebben vannak azok, akiknek az ilyen, kissé talán furcsa vágyuk beteljesülhet.

2000 júliusában azonban a Jugria Megmentéséért Társadalmi Szervezet Varjugán falu közelében, egy erdei szállásterületen tábort szervezett, melynek az volt a célja, hogy a hanti fiatalok természetes környezetben gyarapíthassák hanti nyelvtudásukat.

A táborba meghívták Csepregi Mártát, az ott beszélt hanti nyelvjárás magyar szakértőjét, és lehetőséget biztosítottak számára, hogy három tanítványát magával vigye. Így juthatott el három szerencsés finnugor szakos hallgató, Bárány Borbála, Gugán Katalin és Vépy Enikő is a tajga közepére, legközelebbi nyelvrokonaink közé.

Az itt töltött bő három hét során részt vehettek a nyelvórákon, és emellett megismerkedhettek a keleti hantik hagyományos életmódjával: faraghattak, kísérhették a halászokat, kipróbálhatták a kéreghántást, készíthettek a lehántott nyírkéregből edényt, megkóstolhatták a hagyományos ételeket.

A Hanti-világ a XXI. század küszöbén című kiállításunk fényképei ennek a három hétnek az emlékeit örökítik meg.

A kiállítás szorosan kapcsolódik ahhoz az előadáshoz, amit Ruttkay-Miklián Eszter 2011. január 13.-án tart iskolánkban "Kutatói tervek és a terepmunka: Reguly Antal kutatásai az Ural-vidéken" címmel.

Kiállításmegnyitó: 2011. január 11. (kedd) 17 óra

A kiállításmegnyitón való részvételhez regisztráció nem szükséges.

A kiállítást összeállította: Ruttkay-Miklián Eszter

Segítettek még: Wenczel Zsuzsanna, Varga Vince és Merencsics Tibor

 
           Kapcsolat      -      Impresszum      -      Lovassy László Gimnázium