Kiállítás Bognár Zoltán műveiből

Bognár Zoltán

A Párizsban született művész budapesti Képzőművészeti Főiskolai tanulmányai után rövid ideig díszlettervezőként dolgozott az Operaházban, majd Veszprém megyében, Vörösberényben telepedett le. Itt bekapcsolódott a nyaranta szervezett pedagógus művésztelep életébe.

1953 és 1976 között Balatonfüreden, majd utána 1986-ig a Lovassy László Gimnáziumban tanári állást vállaló alkotó művészetszemlélete kialakulásában a legtöbbet Konecsni Györgytől kapta.

Bognár a régió kulturális életének aktív szereplője, a kollektív tárlatok rendszeres résztvevője volt. Önálló kiállításai tanúskodnak sok munkával kifejlesztett egyéni hangjának megtalálásáról, amelyhez, kísérleteinek eredményeképpen megtalálta az anyag dekoratív játékát érvényesülni hagyó csurgatott zománcfestmény, vagy ahogy ő nevezte, a zománcgrafika műfaját.
Bognár Zoltán ragaszkodott a táj hagyományaihoz és a hagyományokban őrzött szellemiséghez. Utolsó korszakában döbbenetes erejű arckép-sorozatot készített több, mint hatvan művészről, íróról, zenészről. Ebben a korszakában készített festményeivel és szobraival teljesedett ki életműve.

Bognár mindvégig hű volt ars poeticájához:
"Hitvallás: számomra a művészi kifejezést az útszéli falusi pléh Krisztusok arckifejezései jelentették. Elsősorban festésmódjuk, naivitásuk, egyszerűségük, őszinteségük, hús-vér emberi mondanivalójuk."

A kiállítással szeretnénk bemutatni a gimnázium mostani diákjainak és az érdeklődöknek az iskola művésztanárának munkáit.

Bognár Zoltánról részletesen itt olvashat.
Asztalos István tanár úr gondolatai Bognár Zoltánról itt olvashatók el.

Kiállításmegnyitó: 2011. április 5. (kedd) 17 óra

A kiállításmegnyitón való részvételhez regisztráció nem szükséges.

A kiállítást összeállította:  Békefi Zsuzsa

Segítettek még: Katanics Sándorné, Stark Péterné Zöldvári Ildikó

 
           Kapcsolat      -      Impresszum      -      Lovassy László Gimnázium