Kiállítás Györgydeák György alkotásaiból

Györgydeák György
Fotó: Áfrány Gábor

Györgydeák György 1958-ban született Székesfehérváron.

A Lovassy László Gimnáziumban érettségizett 1977-ben, majd a nyomdában montírozóként dolgozott, később a veszprémi vadaspark állatgondozója volt. A veszprémi Bakonyi Múzeumban tíz évig grafikusként dolgozott, 1991-től kilenc éven át a Cigányfúró című folyóirat művészeti szerkesztője volt.

Györgydeák György képzőművészeti ismereteire magánúton tett szert. Megye- és országszerte, s a határokon túl is tucatnyi kiállítása volt, rajzait, grafikáit az Élet és Irodalom, a Magyar Napló, a Valóság és a Magyar Hírlap is rendszeresen közölte.

Alkotásait Ajkán, Füreden, Kaposvárott, Veszprémben és Zalaegerszegen több ízben nívódíjjal jutalmazták. Sajátos utat járt ebben a modernség utáni helyzetben. Lényegében visszafordult egy eredeti alkotásmód felé, jeleneteket festett, egy közösségi mitológia jeleneteit - közösségi mitológia nélkül.

Györgydeák képzőművészeti világa felszabadító erejű, s egyre intenzívebben próbálja nekünk elmutogatni, amit tudnunk kellene ugyan, mindennél jobban, de hagyjuk, hogy elfeledtessék velünk, hogy elfeledtessük egymással, azt, hogy szabadok vagyunk - írta róla Ladányi István a Kortárs című folyóiratban.

A kiállítással a közelmúltban elhunyt művésznek igyekszünk méltó emléket állítani.

Kiállításmegnyitó: 2010. október 12. (kedd) 17 óra

A kiállításmegnyitón való részvételhez regisztráció nem szükséges.

A kiállítást összeállították: Gopcsa Katalin, Újj Éva, Merencsics Tibor

Segítettek: Molnárné Bácskai Rita, Schindler László, Biki Ede

 
           Kapcsolat      -      Impresszum      -      Lovassy László Gimnázium