Kiállítás Ladányi Tamás fotóiból

Ladányi Tamás

Ladányi Tamás 1972-ben Veszprémben született és 1991-ben végzett a Lovassy László Gimnáziumban.

Első csillagászati élményét a Halley-üstökös 1985-ös visszatértének észlelése volt, amikor egyik tanára az üstökös mellett néhány szép kettőscsillagot is megmutatott neki távcsövön keresztül.
Középiskolai tanulmányai alatt érdeklődése a földrajz és a csillagászaton belül a kettőscsillagok megfigyelése felé fordult. 1991-től 2007-ig a Magyar Csillagászati Egyesület Meteor című folyóiratának kettőscsillagok rovatát vezette.

A fotózás mesterségét autodidakta módon sajátította el. Dolgozott hazánk egyik vezető hirdetési cégénél média fotósként és három évig óraadó tanárként csillagászatot és geomorfológiát tanított a Pannon Egyetemen.
A világ számos szegletében megfordult Izlandtól a Himaláján át Patagóniáig.

Veszprémi családi házának kertjében egy letolható tetejű csillagvizsgálót épített, és főleg kettőscsillagok mérésével foglalkozik. Fotózásai során két új kettőscsillagot fedezett fel, amelyeket az United States Naval Observatory a neve alatt katalogizált (LAD 1 és LAD 2).
Digitális asztrofotózással 2000-ben kezdett el foglalkozni sokféle témakörben. Érdeklődése a csillagászati tájkép irányába fordult, amelyben nagyon szereti kedvenc tavát, a Balatont, „asztro” témába komponálni. Hazánk népi mondavilágának csillagneveivel is foglalkozik, és a fotótémákat is igyekszik e téma köré gyűjteni.

Számos képe jelent meg a NASA ismert honlapjain, a Spaceweather és a National Geographic oldalain. Hazánk ismeretterjesztő magazinjaiban, könyveiben sok képet és írást publikált.

Ladányi Tamás honlapja itt érhető el.

Kiállításmegnyitó: 2010. december 7. (kedd) 17 óra

A kiállításmegnyitón való részvételhez regisztráció nem szükséges.

A kiállítást összeállították: Ladányi Tamás és Merencsics Tibor

Segített még: Kaposvári József

 
           Kapcsolat      -      Impresszum      -      Lovassy László Gimnázium