Piaristák Magyarországon

Piaristák címere

A piarista rend első magyarországi rendháza 1642-ben jött létre az akkor Lengyelországhoz elzálogosított szepességi Podolinban. Magyarország közigazgatási területén először Privigyén (1666), majd Breznóbányán (1673) és a Pozsony melletti Szentgyörgyön (1685) alapítottak piarista rendházakat. Utóbbiak 1692-ig a lengyel, majd rövid átmeneti időszak után 1695-től „viceprovincia”-ként a Német Rendtartományhoz (Provincia Germaniae) tartoztak.

A török és kuruc háborúk lezárultával a piaristák nagyarányú terjeszkedésbe kezdtek, amelynek következtében 1721-ben létrejött az önálló magyar rendtartomány. Az új alapítások közül nem egy később országos jelentőségűvé vált, például a nyitrai (1698), a veszprémi (1711), a váci (1714), a pesti (1717) vagy a szegedi (1720) gimnáziumok.

A piaristák elsőként honosították meg a magyarországi katolikus iskolákban a kísérleteken alapuló „új filozófia” oktatását. Az 1770-es évek végén végén már 27 piarista iskola működött Magyarországon, beleértve azt a négyet is, amelyet a feloszlatott jezsuita rendtől vettek át 1776-ban (Kolozsvár, Kőszeg, Selmecbánya, Trencsén). 1782-től a podolini rendház is a magyar rendtartományhoz tartozott.

Kiállításunk a kezdetektől a napjainkig igyekszik bemutatni a piarista rend és a piarista iskolák történetét.

Kiállításmegnyitó: 2011. március 8. (kedd) 17 óra

A kiállításmegnyitón való részvételhez regisztráció nem szükséges.

A kiállítást összeállította: dr. Koltai András, Korbacsics Ildikó, Havasi Tibor, dr. Réti Balázs

Segített még: Fodorné Tímár Orsolya

A kiállításhoz készített szakmai anyagok - amiket dr. Réti Balázs készített - innen letölthetők:

A piarista rend története

A piarista rend Magyarországon

Kalazanci Szent József élete

 

 
           Kapcsolat      -      Impresszum      -      Lovassy László Gimnázium