Kiállítás Szotyory László alkotásaiból

Szotyory László

Szotyory László 1957-ben született Kolozsvárott, családjával 1970 óta él Magyarországon. A Lovassy László Gimnáziumban 1976-ban érettségizett majd 1983-ban végezte el a Képzőművészeti Főiskolát. 2000-ben Munkácsy-díjat kapott, 2004-ben a Palládium-díjat vehette át.

Festészetére jellemző a rendkívüli könnyedséggel megfestett, kevés színnel visszaadott, érzékletesen megformált jelenetek, melyek gyakran filmek, képek, műalkotások közvetlen hatására születnek. Szotyory kedvelt témái közé tartozik az amerikai táj, a mozi és az autók. Észak-Amerika mellett a másik kedvelt témája a Mediterraneum, a parkok, az itáliai kertek, illetve a nők, akiknek portréi nem konkrét modell utáni arcok, hanem különböző élmények, emlékek után készült, képzelt arcmások. Képeinek hangulata különös, rejtélyes, sokszor álomszerű.

Legutóbbi képei itáliai kerteket ábrázolnak, tematikában tehát hasonló a korábbi művekhez, de az előzőekkel ellentétben itt az elbeszélés mellett dominánsabbá vált az absztrakt festői gesztus, mellyel a művész egységes festői motívumra törekszik. A képek levegősek, több helyen üresen marad a vászon és az áttetsző festék alatt sokszor a szénrajz is felsejlik.

2004 januárjában a Palládium-díj átvételekor Szotyory László elmondta, hogy a festés számára érzéki örömöt jelent, a tájak, amelyeket megfest, olyanok amilyeneket álmaiban lát, és azzal, hogy megörökíti a vásznon, valóságossá válnak. A képein ábrázolt parkok, kertek, erdőrészletek mind-mind olyan helyszínek, melyeket ő maga is szívesen bejárna. Szotyory László számára a park mindig egy be nem fejezett történet színtere, talányos hangulat, titok lengi körül a könnyed ecsetvonásokkal megidézett tájat. „Azt festem meg, amit magam köré szeretnék varázsolni, azt a képzeletbeli közeget, amelyben élek, amelyben jól érzem magam.” (Szotyory László)

Kiállításmegnyitó: 2011. február 11. (péntek) 16 óra

A kiállításmegnyitón való részvételhez regisztráció nem szükséges.

A kiállítást összeállította: Szotyory László, Gopcsa Katalin, Békefi Zsuzsa

Segítettek még: Bertha Orsolya, Réti Anikó

 
           Kapcsolat      -      Impresszum      -      Lovassy László Gimnázium