2010. november 11. (csütörtök) 17 óra

Gesizt Miklós

 

GEISZT MIKLÓS

Reaktív oxigén származékok képződése és hatásai:
Nox enzimek akcióban

Geiszt Miklós 1987-ben fejezte be középiskolai tanulmányait a Lovassy László Gimnáziumban, majd a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett orvosi, majd tudományos (Ph.D) diplomát.
Jelenleg a Semmelweis Egyetem Élettani Intézetének docense, ahol diákkörösként kezdett dolgozni és attól kezdve, 3 éves külföldi tartózkodástól eltekintve, ott tevékenykedik.

Kutatási területe a biológiai jelátvitel, a szuperoxid-termelő enzimek vizsgálata. 1990 óta részt vesz az orvostanhallgatók oktatásában is.
Több szakmai elismerés mellett 2004-ben Talentum Akadémiai Díjban, 2005-ben Richter Gedeon kutatói díjban részesült.
2010-ben Nox enzimekkel foglalkozó Gordon konferenciát szervezett Svájcban.

Előadásának kivonata:

Reaktív oxigén származékok (ROS) számos sejtben képződhetnek és fontos szerepük van olyan alapvető biológiai folyamatokban mint az oxigén-érzékelés, hormonszintézis, értónus szabályozás, programozott sejthalál, megtermékenyítés. A reaktív oxigén származékok jelentős sejten belüli forrása a mitokondrium, melyben azok a légzési lánc működése kapcsán képződnek. Az élő szervezetekben zajló szabályozott, célzott ROS termelés azonban elsősorban a NADPH-oxidáz (Nox) enzimek működéséhez köthető. A Nox fehérjék családja jelenleg hét tagot számlál. Az egyes Nox enzimek funkciójáról és szabályozásáról még mindig hiányosak az ismereteink. Geiszt Miklós előadásában ezt a dinamikusan fejlődő kutatási területet mutatja be és beszámol a Semmelweis Egyetem Élettani Intézet laboratóriumában folyó, Nox fehérjékkel kapcsolatos kutatásokról.

Az előadáshelyszín helyes kiválasztása érdekében, ha részt kíván venni a rendezvényen, akkor kérjük regisztráljon.

Regisztráció az előadásra...

 
           Kapcsolat      -      Impresszum      -      Lovassy László Gimnázium