2011. április 14. (csütörtök) 17 óra

Galajda Péter

GALAJDA PÉTER

Mikrokozmosz: a nanotechnológia, a társadalomtudományok és
a biológia találkozása a mikrobák világában

Galajda Péter 1992-ben speciális matematika tagozatos osztályban érettségizett a Lovassy Gimnáziumban. A Szegedi Tudományegyetem fizikus szakán diplomázott, majd fizika programjának biofizika alprogramjában szerzett doktori fokozatot. Posztdoktori kutatásait a Princeton Egyetemen, a Harvard Egyetemen és a Delft Műszaki Egyetemen végezte.
A Magyar Tudományos Akadémia Lendület Programjának 2010. évi egyik nyerteseként jön haza, ismét Szegedre. A kutatócsoportjával azon kíván dolgozni, hogy az apró élőlények világának jobb megismerésével hozzájáruljanak a többsejtű élőlények kialakulásának megértéséhez és a bakteriális fertőző betegségek kezeléséhez is.
Egészen fiatalon, 2002-ben Széchenyi-díjat kapott megosztva, 2003-ban a Magyar Biofizikai Társaság Fiatal Kutató Díjat nyerte el.

Előadásának kivonata:

A mikrobák a legegyszerűbb és legősibb élőlények közé tartoznak, mégis nélkülözhetetlenek a földi élet fenntartásához. Gyakran használjuk az "egysejtű" elnevezést, ami azt sugallja, mintha ezek a lények magányosan tengetnék életüket. Valójában a baktériumok, gombák és egyéb parányok igen összetett közösségekben élnek. Szerencsére a modern tudomány bepillantást enged ebbe az izgalmas, és sokszor meglepő jelenségeket mutató világba. Beszélnek-e egymással a baktériumok? Tudnak-e számolni? Mi a hasonlóság a foglepedék és a világ legnagyobb élő tömege közt? Hogyan segíthet a nanotechnológia a fertőző betegségek legyőzésében? Vannak-e csaló és önfeláldozó amőbák? És mi köze van mindennek a tőzsdéhez? Galajda Péter előadásában ezekre a kérdésekre igyekszik válaszolni, és megpróbálja bemutatni, hogy a legegyszerűbb élőlények nem is olyan egyszerűek.

Az előadáshelyszín helyes kiválasztása érdekében, ha részt kíván venni a rendezvényen, akkor kérjük regisztráljon.

Regisztráció az előadásra...

 
           Kapcsolat      -      Impresszum      -      Lovassy László Gimnázium