2011. március 17. (csütörtök) 17 óra

Gopcsa Katalin

GOPCSA KATALIN

Veszprém-ábrázolások

Gopcsa Katalin 1965-ben érettségizett a Lovassy László Gimnáziumban. Diplomáját az ELTE BTK művészettörténet–francia–magyar szakán szerezte.
Rövid megszakítással 1972-től a Laczkó Dezső Múzeum tudományos főmunkatársa.
Több, mint száz kiállítást rendezett, több évtizedig gondozta a badacsonyi Egry József Emlékmúzeum kiállításait. Szakterülete a XX. századi és kortárs magyar művészet és fotóművészet.

2002-ben Laczkó Dezső-díjat, 2010-ben Bojtor Károly-emlékdíjat kapott.

 

Előadásának kivonata:

Veszprém különleges fekvésű város. A Séd patak körülöleli a várhegyet, s az a fennsíkból mélydomborműszerűen emelkedik ki épületeivel. Az előadás meg kívánja mutatni, milyen hallatlanul sokarcú, gazdag képet adnak az évszázadok során a művészek egy többrétegű kultúrával rendelkező városról. A legkorábbi (XVI.sz.) veszprémi vedutáktól, az ezerhétszázas évekből való ábrázolásokon keresztül, melyekből a Laczkó Dezső Múzeum gazdag kollekcióval rendelkezik, jutunk el a XX. századi ábrázolásokig, kiemelve azokat a különleges grafikákat, képeket amelyeken nem a legszokványosabb szemszögből készített városképi részletek jelennek meg. Műfajilag is kuriózum a veszprémi Püspöki Palota emeletén található freskó. XX. századi művészeink közül volt, akinek legfőbb témája ez a város volt (Ircsik József), mások, saját stílusuknak, műfajuknak megfelelően elsősorban csak a város egy-egy jellegzetes tájképi nézetét, a veszprémi imázst jelentő motívumot festettek meg (Csizmadia Zoltán, Szajkó István,Udvardi Erzsébet, stb). Külön említésre érdemesek a kiváló építésznek, Jánossy Györgynek az 1960-as években készült tus és ceruzarajzai, melyek megörökítették azt a városrészt, amelyet az átépítések során letaroltak, megváltoztattak. A huszadik századi grafika több különleges művet is „termett”: ilyen Somogyi Győző belvárost ábrázoló térképe és Györgydeák Györgynek a belváros huszonhárom épületéről készült „ház-portréját” tartalmazó „Veszprémi tekercs”-e.

Az előadáshelyszín helyes kiválasztása érdekében, ha részt kíván venni a rendezvényen, akkor kérjük regisztráljon.

Regisztráció az előadásra...

 
           Kapcsolat      -      Impresszum      -      Lovassy László Gimnázium